Scrooge

Gepubliceerd op 9 april 2018 om 17:32

Een wereldreis van 3 jaar kost geld, kost zelfs aardig veel geld. Een mens kan in verre oorden prima vooruit met een paar euro’s per dag, toch laat de begroting een forse uitdaging zien, laten we maar zeggen. Al vanaf het moment dat het idee van een wereldfietstocht gestalte krijgt, zijn we zuiniger gaan leven. Deels als gevolg van onze tocht over de Great Divide, waardoor we anders tegen het luxueuze leven zijn gaan aankijken. Deels omdat er gewoon flink gespaard moet worden.

 

Vanaf september dus geen restaurant meer als we geen zin hebben om te koken, geen citytrip-uitstapjes vanaf het nabijgelegen Eindhoven airport, geen luxe, onnodige aankopen bij favoriet warenhuis de Bijenkorf, etc., etc.. Zuinigheid troef dus, maar Harry geeft hieraan een extra dimensie. Zelf schaart hij dat - met een smiechterig lachje – onder een toenemend milieubewustzijn. Zullen we nagaan of dat klopt?

 

Pro

Allereerst het gebruik van de sportauto. De benzine slurpende auto (natuurlijk wel 98 want dat is beter voor de motor) laat hij steeds vaker staan. Niet dat hij vaker de fiets pakt, nee als het even kan pakt hij de leaseauto van Roelie, waarvan de brandstof inbegrepen is bij het leasecontract. Een bietje milieubewust, een bietje good old krenterigheid. Voor het eerst in 10 jaar zet Harry de kraan dicht tijdens het inzepen onder de douche. Voor het eerst gebruikt hij de waterbesparingsknop op het toilet. Op de wasmachine ontdekt hij een spaar- en speedknop. Lampen blijven niet langer branden alleen voor “sfeer” in ruimtes waar niemand is of niemand zicht op heeft. Als het koud is in huis wordt er een extra trui aangetrokken. Dagelijks wordt de opbrengst van de zonnepanelen bekeken. Wat een abnormaal zonnige februarimaand!

 

Contra

Echt door de mand valt Harry, als hij de “nee-nee” sticker van de brievenbus trekt, omdat hij de reclamefolders wil zien om goedkoop boodschappen te doen. Sindsdien staat de papiercontainer weer maandelijks aan de straat. De boodschappen worden gedaan bij de Lidl, terwijl hij voorheen blind voer op AH. Dat heeft niets te maken met milieubewustzijn. De AH heeft al ruim 5 jaar koeldeuren en de Lidl niet. IJskoud is het daarbinnen!

 

Eindoordeel

Als Harry uitroept “ik lijk wel een Scrooge”, is voor Roelie de maat vol: “je bent gewoon goed bezig”. De zuinigheid is geen gierigheid en het milieu (én onze begroting) vaart er wel bij!

Reactie plaatsen

Reacties

Pier van der Velde
6 jaar geleden

Even een hart onder jullie riemen ; Ons vielen de kosten mee en namen na verloop van maanden zelfs af. Wel konden we na 300 dagen wildkamperen erg genieten van een luxe hotel van 25 Euri. Sterkte!