Ontspullen XL

Gepubliceerd op 9 april 2018 om 17:24

In februari is een volgende fase van het ontspullen aangebroken. Het huis is verkocht en dat zet alles in een ander perspectief. Voor 1 juli moeten we een leeg huis opleveren én zo weinig mogelijk spullen opslaan! Dus alles moet weg en dat houdt in dat we overschakelen naar een hogere versnelling: ontspullen XL.

 

Een projectmatige aanpak

We stellen een inventarislijst op van wat we hebben verzameld. De basisvraag is: wat doen we ermee? Stiekem maken we al een shifting tussen nutteloze, waardeloze, overcomplete items (die komen niet op de lijst) en dat wat voor ons of voor een ander nog waarde heeft of kan opbrengen. Van die laatste categorie wordt aangegeven waar het staat, of we het willen behouden (of beter: in bruikleen geven) of verkopen. Als we het willen verkopen wordt meteen ook aangegeven in welke maand we het te koop zetten. Pfff, een flinke exercitie, maar de tijd van gewoon wat dingetjes verkopen (zoals in fase 1, zie vorige blog) is voorbij. Deze nieuwe fase vergt een projectmatige aanpak, en laat dat nou toevallig ons vak zijn!

Die categorie met overbodigheden (bijvoorbeeld schoudertasjes, oude laptops, vazen, verbanddozen, toilettassen en lippenstiften) die niet op de lijst komen, die verdrukken we alsof ze niet bestaan terwijl ze ons te vaak in het oog springen en dat geeft toch best een oncomfortabel gevoel...

 

Februari

In februari verkopen we spullen uit het huis die er niet echt toe doen maar een mooi nieuw plekje zouden kunnen krijgen. De boekenverzameling, zoals lege fotolijsten, skibroeken en – handschoenen en een oude, maar prima rugzak uit Harry’s festivalperiode. Harry verkoopt het overgrote deel van zijn zijde stopdassen, zijn nette schoenenverzameling en bijpassende riemen. De Floris van Bommels worden makkelijk verkocht, de dassen en minder bekende merken gaan tegen weggeefprijzen de deur uit of staan nog steeds te koop aangeboden op marktplaats. Aan het eind van deze maand proberen we van de laatste stuiptrekking van koning Winter gebruik te maken en nog snel de sneeuwschuiver te verkopen. Tevergeefs helaas.

 

Maart

De ontspulling wordt nog serieuzer. We proberen naast Marktplaats ook het platform in de regio Eindhoven warm te laten draaien en testen Marketplace van Facebook uit. Beide weinig succesvol. Ontspulling wordt toch zichtbaar: de mega paradijsvogelplant, onze lievelingsplant, wordt verkocht. Een aantal sfeerbepalende lampen ook. Huishoudelijke apparaten met een strak design worden door een leuke gast gekocht om in Marokko voor het dubbele door te verkopen. Gratis op te halen zijn bijvoorbeeld 200 kg potgrond en de stalen schragen. Die zijn in een vloek en een zucht de deur uit. Keukentafelstoelen zijn binnen een dag verkocht en opgehaald en het logeerbed/slaapbank is weggegeven aan een goede vriendin. De mensen die er het laatst op sliepen waren onze eerste warmshower-gasten. Het wordt merkbaar leger in huis.

 

April

De tv in de slaapkamer, die toch nooit gebruikt werd, is snel weg net als de retro passpiegel. Die staat nu te pronken in een Tilburgse tattooshop! De goede Samsung stofzuiger is van eigenaar gewisseld en in huize Morskate zuigt nu de vintage studenten stofzuiger van Harry. Die doet het overigens alleen als die er zelf zin in heeft. De was wordt nu met de hand gedaan. Nee, dat is niet waar. Nog niet althans…

In feite breekt nu een belangrijke periode aan: in april gaan we grote spullen verkopen: tafel, bank, Sonos. We creëren tijd om ze een goed nieuw onderkomen te geven (en goed te verkopen) zonder de drang dat we vlak voor ons vertrek ze maar aan een opkoper meegeven of als gratis op te halen op marktplaats zetten. Als het snel verkocht wordt, zitten we al vroeg in een leeg huis. Ongezellig maar het zal ons aanstaand vertrek ook (nog) meer tastbaar maken. De sloophouten tafel en de stoelen van Piet Hein Eek vormen sinds een half jaar het “commandocentrum” van ons avontuur. We vinden hem niet alleen heel erg mooi (natuurlijk, want zelf gemaakt), we zijn er ook echt aan gehecht geraakt. April gaat pijn doen!

 

Wat alsmaar vooruit geschoven wordt

Tja, het trouwpak van Harry en de trouwjurk van Roelie staan ook al een tijdje op de nominatie om te koop aan te bieden. We krijgen het echter nog niet over ons hart om ze op Marktplaats te zetten. Zo mooie herinnering! Aan de andere kant: "gelukkig hebben we de foto's nog"! 

 

Wat overblijft

Een aantal spullen is moeilijk verkoopbaar of zelfs gewoon niet eens gewild in de categorie gratis af te halen (vazen, glazen, atlassen). Het beheren van de advertenties, biedingen en reacties vergt dagelijks veel tijd. En wat doen we met de spullen die we willen houden? Waar slaan we die op of gaan we die in bruikleen geven? Een indrukwekkende foto van Johnny Cash heeft kort op Marktplaats gestaan voordat Harry’s zoon Harjan zich meldt. Harry werd vroeger al op zondagochtend wakker als zijn vader Cash van het vinyl liet schallen. Op zijn beurt liet Harry zijn zoon opgroeien met de cd’s van de American Recordings reeks. Nu streamt Harjan zelf, naast al het hedendaagse electronic dance music, de songs van Cash. Aan junior de eer om een mooie plek voor de nogal omvangrijke foto van “The Man in Black” in zijn huisje te vinden.

Mountainbikes en Weber-barbecue + een overdreven assortiment aan accessoires die na een weber cursus onmisbaar in het leven leken, gaan de Belgische grens over, naar het vakantieverblijf van Wendy en Michel, bijzonder goede vrienden: de mountainbikes zullen denken dat ze in een rustoord terecht zijn komen, de barbecue zal daarentegen aan de bak moeten, haha. In ieder geval zijn ze in goede handen.

Reactie plaatsen

Reacties

Evelyn
6 jaar geleden

Dat logeerbed heeft een prachtige nieuwe bestemming gekregen hoor!