Motivatie

 

Heart to Beat

Begin 2015 werd Harry onwel tijdens het mountainbiken. Een maand en veel onderzoeken later onderging hij een openhartoperatie en kreeg hij 6 bypasses. Harry heeft veel geluk gehad: er was geen sprake van een hartinfarct. Dankzij de inspanningen van het mountainbiken kwamen de dreigende afsluitingen van de aders aan het licht, voordat er een hartinfarct kon ontstaan.

Na de operatie volgt een revalidatieperiode. Harry wilt hier een schepje bovenop doen en een lange fietstocht maken: 3 maanden na de operatie fietst hij samen met Roelie over De Groene Weg naar de Middellandse Zee. Harry is zich bewust van het feit dat hij hartpatiënt is (en zal blijven), maar heeft daarnaast een onbegrensd vertrouwen in - en is dankbaar voor - zijn “gepimpte” hart. Harry wordt sterker dan ooit daarvoor, sport veel meer, eet gezonder en gooit al zijn bourgondische kilootjes overboord. Roelie doet natuurlijk mee. Harry en Roelie worden “Heart to Beat”. 

 

Eenvoudig en intens

In 2017 gaan we de Great Divide Mountainbike Route fietsen. In de Rocky Mountains laten we in feite alles achter ons of raakt het ver op de achtergrond. We nemen - weliswaar kortstondig - afscheid van het luxe leven, het sociale leven, het werkende leven, het voorspelbare leven, het geagendeerde leven, het zorgelijke leven. Als team leggen we meer dan 6000 km af, ploeteren we de bergen over, delen de uitzichten én inzichten en genieten van de eenvoud. 

De waterscheiding van het Noord-Amerikaanse continent wordt uiteindelijk het keerpunt in ons leven. We beseffen dat we nog nooit zo intens, maar tegelijkertijd ook zo eenvoudig hebben geleefd! Ook beseffen we ons dat we nog nooit zo gelukkig zijn geweest. We voelen dat we (echt) léven en raken geïnspireerd door de uiteenlopende indrukken, situaties en ontmoetingen.

 

Het roer om (en de wereld om)

Eenmaal weer thuis verdwijnt snel het gevoel van “eenvoud en intens”, maakt het plaats voor “veel en onbeduidend”. We hebben heimwee naar het fietsavontuur en het gevoel van vrijheid dat daaraan onlosmakelijk verbonden is. Deze, in alle opzichten rijke en gelukkige, manier van leven staat in zo’n groot contrast met ons werk en leven tot nu toe. We komen eindelijk tot het inzicht dat die dikke auto’s, al die nutteloze bezittingen, elke dag top gekleed (maar met stress in het lijf) naar het werk gaan, geen doel kan zijn in ons leven.  

Vier weken na thuiskomst kijken we elkaar aan en we besluiten het roer om te gooien en te beginnen met avontuurdenken: we willen rondom de hele wereld fietsen en trekken daar 3 jaar voor uit (en daarna zien we wel). We zeggen onze banen op. We verkopen ons huis en alles wat daarin (inclusief de garage natuurlijk) staat. Uiteindelijk houden we vier verhuisdozen over met echt persoonlijke dingen. We zeggen al onze verzekeringen op en krijgen voor de de Nederlandse overheden de status van emigrant, vertrokken met onbekende bestemming: de fietstocht rondom de wereld kan beginnen; het is 29 juni 2018

 

Pauze...

In het voorjaar van 2020 komt door Corona het avontuur "on hold". We waren net aan ons tweede deel van onze worldbybike tour bezig: vertrokken van Ushuaia richting Alaska. Na 10 weken vast te hebben gezeten in strenge Argentijnse quarantaine keren we terug naar Nederland en de mindset is definitief gewijzigd naar een drang voor eenvoud en ontspanning. De reis heeft ons geïnspireerd in gastvrijheid en milieubewustzijn. We moeten elkaar meer helpen, minder klagen en de kwetsbare planeet beter beschermen. Ondertussen werken we hard, spekken we de bankrekening (en helaas onszelf ook) en volgen Spaanse lessen om het avontuur op een dag te hervatten.

 

... en weer door!

Medio 2023 is het zover en hervatten we het avontuur. We zeggen wederom onze banen op, fietsen ons vijf maanden lang warm transcontinentaal door west, oost en zuid Europa tot aan Kreta en pakken op 1 januari 2024 de draad weer op in Argentinië. VAMOS!  

 

>> lees verder over ons