Motivatie

Eenvoudig en Intens

In 2017 gaan we de Great Divide Mountainbike Route fietsen. In de Rocky Mountains laten we in feite alles achter ons of raakt het ver op de achtergrond. We nemen - weliswaar kortstondig - afscheid van het luxe leven, het sociale leven, het werkende leven, het voorspelbare leven, het geagendeerde leven, het zorgelijke leven. Als team leggen we meer dan 6000 km af, ploeteren we de bergen over, delen de uitzichten én inzichten en genieten van de eenvoud. We groeien nóg verder naar elkaar. Maar ook met z’n tweeën is er stilte tijdens de lange ritten, kom je jezelf herhaaldelijk tegen en is er volop ruimte voor zelfreflectie.

De waterscheiding van het Noord-Amerikaanse continent wordt uiteindelijk het keerpunt in ons leven. We beseffen dat we nog nooit zo intens, maar tegelijkertijd ook zo eenvoudig hebben geleefd! Ook beseffen we ons dat we nog nooit zo gelukkig zijn geweest. We voelen dat we (echt) léven en raken geïnspireerd door de uiteenlopende indrukken, situaties en ontmoetingen.

Eenmaal weer thuis verdwijnt snel het gevoel van “eenvoud en intens”, maakt het plaats voor “veel en onbeduidend”. We komen eindelijk tot het inzicht dat die dikke auto’s, al die nutteloze bezittingen, elke dag top gekleed (maar met stress in het lijf) naar het werk gaan, geen doel kan zijn in ons leven. Tegelijkertijd krijgen we heimwee naar het fietsavontuur en het gevoel van vrijheid dat daaraan onlosmakelijk verbonden is. Deze, in alle opzichten rijke en gelukkige, manier van leven staat in zo’n groot contrast met ons werk en leven tot nu toe.

Vier weken na thuiskomst kijken we elkaar aan en wordt het volgende plan gesmeed: we keren terug op de pedalen en beginnen een volgend fietsavontuur: een tocht rond de wereld!

 

Heart To Beat

Begin 2015 werd Harry onwel tijdens het mountainbiken. Een maand en veel onderzoeken later onderging hij een openhartoperatie en kreeg hij 6 bypasses. Harry heeft veel geluk gehad: er was geen sprake van een hartinfarct. Dankzij de inspanningen van het mountainbiken kwamen de dreigende afsluitingen van de aders aan het licht, voordat er een hartinfarct kon ontstaan.

Na de operatie volgt een revalidatieperiode. Harry wilt hier een schepje bovenop doen en een lange fietstocht maken: 3 maanden na de operatie fietst hij samen met Roelie over De Groene Weg naar de Middellandse Zee. Harry is zich bewust van het feit dat hij hartpatiënt is (en zal blijven), maar heeft daarnaast een onbegrensd vertrouwen in - en is dankbaar voor - zijn “gepimpte” hart. Harry wordt sterker dan ooit daarvoor, sport veel meer, eet gezonder en gooit al zijn bourgondische kilootjes overboord. Roelie doet natuurlijk mee. Harry en Roelie worden “Heart to Beat”. 

In 2017 besluiten we om al onze bezittingen te verkopen en een fietstocht rond de wereld te maken. Het goede doel is snel gevonden: de Hartstichting. Het is logisch dat we ons hierbij ook wilden inzetten om geld in te zamelen voor de Hartstichting en in het bijzonder voor het onderzoek naar de opsporing van dreigende hartinfarcten.

Ons motto: Heart to Beat.