KAMPEER UITRUSTING

Hier volgt een (niet volledige) opsomming van met name onze kampeeruitrusting die wij in 2018 hebben meegenomen.

 

Tent Nigor Guam 3 (later: Exped Gemini 2)

De Nigor Guam 3 is een fijne, extreem ultralichte en zeer ruime koepeltent. Echter wel windgevoelig. De tent heeft zijn werk gedaan tijdens deel 1 en 2 van onze wereldfietstocht, te weten in de Rocky Mountains en in Eurazië en Australië. Na trouwe dienst werd het wenselijk om de tent in New Zealand te vervangen. De tent begon wat te lekken bij enkele naden, had een kromme tentstok (door onze eigen schuld). We hebben uiteindelijk (natuurlijk weer) voor een ultralichte tent gekozen en ditmaal kleiner en compacter. Het is de Exped Gemini 2 geworden. Achteraf gezien niet de beste keuze. Allereerst is het natuurlijk een 2-persoons- in plaats van een 3-persoonstent, dus het was altijd wat passen en meten. Daarnaast hadden we het gevoel dat de tent ontworpen was door "een slimme nerd", die zelf nog nooit gekampeerd heeft: er zaten dus best wat zogenaamde innovatieve slimmigheden in, maar die echter over het algemeen helemaal niet zo praktisch waren. Bovenal bleek de Gemini niet al te sterk. Al na drie keer opzetten hadden we te maken met een kapot, cruciaal onderdeel (overigens kregen we snel vanuit Zwitserland maar liefst 3 reserve-onderdelen naar Argentinië gestuurd) en in één van de hoeken scheurde de binnentent al na een maand. Wij zullen dus de Exped Gemini 2 niet aanbevelen.

 

Sleeping mat  Therm-a-Rest NeoAir X-Lite Large (later: Exped Synmat UL Lite Medium)

De therm-a-Rest is een goede mat, maar best gehorig ('knisperen') als je je beweegt en blijkbaar gevoelig voor punctures. We hebben heel wat afgeplakt en dan nog moest er elke nacht wel een of twee keer bij geblazen worden. In New Zealand hebben we de Therm-a-Rest vervangen door een kleinere mat van Exped (Exped Synmat UL Lite M). We kunnen rustig stellen dat we de mat van Exped een stuk beter vinden (comfort, isolatie, oppompen/leeglaten, opvouwen, pakmaat en nog niet hoeven te plakken).

 

Sleeping bag  Cumulus Light Line

Na vier jaar nog steeds zeer tevreden mee! Goed genoeg voor temperaturen vanaf het vriespunt

 

Pump sack Exped Schnozzel UL Medium

Geniaal, zeker nu we hem gebruiken in combinatie met de slaapmat ook van Exped.

 

Cloth bag Sea to Summit Traveller silk+cotton mummy

Top-spul, erg fijn en praktisch. Onze lakenzakken hadden we al in de Rocky Mountains gebruikt en in Nepal staken onze voeten er aan de onderkant uit en hebben we ze laten herstellen door een van de vele straat-naaiateliers in Kathmandu. In Bangkok hebben we ze vervangen door twee nieuwe identieke lakenzakken.

 

Travel pillow Cocoon UL Air-Core

Gewoon goed en comfortabel. Wel elke keer wat gedoe als je het kussentje wil wassen en de binnenzak eruit moet halen (en achteraf er weer in moet proppen. Dat is ooit ergens een keer flink misgegaan. Ene was bijna volledig geperforeerd en niet met ducttape te herstellen. We hebben een Sea to Summit Aeros Premium kussen gekocht ter vervanging. Die is veel makkelijker te wassen, is kleiner, lichter, past makkelijk in zijn zakje, het ventiel is fijner en slaapt heerlijk.  

 

Stove Primus easyfuel 3000W (later: SOTO StormBreaker)

We waren tevreden met deze gasbrander van Primus. In New Zealand hebben we het brandertje vervangen door een multi-fuel brander van het Japanse merk SOTO (SOTO StormBreaker). Wauw, toen ging er een wereld voor ons open: wat een geniale brander van de Japanners. Redelijk ongevoelig voor wind, erg veel power en gewoon heel erg slim bedacht. Absoluut aan te bevelen.

 

Cookware GSI Bugaboo Base camper Small + GSI bestek

Prima lichtgewicht pannenset met anti-aanbak laag, ideaal voor twee personen. Onze in de Rocky Mountains gedeukte set, heeft het nog tot Australia volgehouden waar we het hebben vervangen door precies dezelfde set.

 

Headlights Blackdiamond Cosmo

Nog steeds goed na vier jaar gebruik. Oppassen bij het opbergen in een fietstas: ze gaan vrij makkelijk aan en het is dus vaker voorgekomen dat ze de hele dag aan waren tijdens het fietsen.

 

Chairs Helinox Zero

Onze set hadden we al in de Rocky Mountains gebruikt. We kunnen wel maar willen niet zonder, ze zijn comfortabel, sterk en ultralicht. Toch moet je er rekening mee houden dat ze na lange tijd intensief gebruik, kapot kunnen gaan. Oppassen bij gebruik op een onstabiel en/of ongelijk oppervlak.

 

Power banks Xtorm travel 6000mAh

Nog steeds goed. We hebben er twee meegenomen; eentje gebruiken we zeer intensief, de andere niet, maar wel goed om bij ons te hebben. Uit ervaring weten wij dat het sowieso beter is om twee kleinere power banks mee te nemen dan één grote.

 

Water filter Katadyn Pocket

Zwitserse degelijkheid. Zeer betrouwbaar qua functioneren en qua kwaliteit van het gefilterde water. Wel zwaar!

 

Water bag MSR Dromlite jerrycan 4 liter

Lichtgewicht, sterk en voor ons erg praktisch, omdat ze volledig gevuld nog steeds in onze framebags passen. Het gewicht van het water is daarmee centraal op je fiets gesitueerd.