UITRUSTING

FIETSEN

Begin 2022, na de fietstocht met onze MTB's over de Canarische eilanden, besloten we twee stalen alleskunners aan te schaffen, waarmee we, al bikepackend, alle (onverharde) paden mee zouden aankunnen. Harry koos voor de Kona Sutra LTD 2022 en Roelie uiteindelijk voor de Kona UnitX 2022. De kleur van deze twee fietsen is hetzelfde en ze zijn allebei uitgerust met talloze mogelijkheden om je bagage mee te nemen en ze zijn beide zogenaamde hard-tails, maar voor de rest verschillen ze flink van elkaar. 

 

KONA Sutra LTD

Algemeen:

De Sutra LTD is een van die fietsen die gewoon alles verandert. Je dacht dat je een mountainbiker was, maar je merkt dat je stiekem op avontuur gaat en geniet van de drop bars op de LTD. Je dacht dat je een roadie was, maar je merk dat je singletracks stiekem leuker vindt als niemand anders kijkt. En plotseling wil je gewoon zo'n beetje alles kunnen fietsen met je bike! Dat is het beste van de Sutra LTD - het is alles en kan alles wat een fiets moet zijn en kunnen.

 

Specs:

 • Kona Butted Cromoly Frame
 • Kona Project Two Cromoly Disc Touring Fork
 • WTB KOM Light Team i25 TCS Wheelset
 • Sram Rival 1 11 speed Groupset
 • TranzX Dropper +RAD Internal 31.6mm Seatpost
 • Maxxis Recon Race EXO TR 29x2.25" banden
 • WTB Volt Saddle

 

Aanpassingen:

De TranzX Dropper heeft Harry er meteen vanaf laten halen, omdat deze niet handig is met een grote zadeltas.

De cassette heeft Harry later veranderd en een groter blad (46) opgezet. Daardoor is het voorblad ook vervangen door een kleiner exemplaar. Het bleek namelijk dat hij bij beklimmingen van ruim boven 15% de pedalen niet meer rond kreeg, terwijl Roelie nog zeker twee versnellingen over had.

De pedalen zijn vervangen door flatpedals van Rose.

Harry heeft na een jaar twee bredere banden van Maxxis op de fiets gezet: Recon Race EXO TR 29x2,40” .

En tenslotte kregen we van onze vrienden van de PilotCycles Distribution Group, een verende zadelpen van Kinekt om uit te  proberen tijdens het ruigere werk door Oost Europa.

 

Op en aan de fiets:

 • Zadeltas (seatpack): Revelate Designs Terrapin System 14 liter
 • Stuurtas (handlebar bag): Blackburn Design Outpost elite + drybag
 • Frametas (frame bag): Blackburn Design Outpost elite maat L
 • Snackpack (voor bidon): Agu Venture
 • Voorvorktassen (fork bags): Ortlieb fork-pack 5,8 liter

Voor langere reizen van meer dan een week, ruilen we de zadeltas in voor twee panniers aan een bagagedrager:

 • Panniers: Ortlieb gravel-pack 25 liter
 • Rear carrier: Old Man Mountain Divide

KONA Unit X

Algemeen:

Als de UnitX een contactadvertentie zou plaatsen voor zijn ideale rijder, zou het er ongeveer zo uit kunnen zien: "Cromoly, single-speed badass zoekt iemand om mee op avontuur te gaan. Sommige mensen noemen me rigide. Ik denk dat ik gewoon stijlvol ben. Ik hou van lange ritten in de zon (of modder of sneeuw), ik kan al je spullen vervoeren, want ik heb overal bolts. Ik ga eeuwig mee en blijf jou net zolang trouw.  Ik ben jouw maat die overal de aandacht trekt en samen kunnen wij de steilste hellingen aan. Let's party!

 

Specs:

 • Reynolds 520 Butted Cromoly Frame
 • Kona Plus Fork
 • WTB ST i30 2.0 TCS 29" Wheelset
 • Shimano Deore 12spd Drivetrain
 • Kona Thumb w/Offset 31.6mm Seatpost
 • WTB Ranger TCS 29x2.6" Tyres
 • WTB Volt Saddle

 

Aanpassingen:

De pedalen zijn vervangen door (aanvankelijk) flatpedals van Rose. Deze hebben het bij Roelie op de European Divide Tral niet lang volgehouden en ergens in Duitsland zijn ze vervangen door pedalen (met ouderwetse reflectoren) waarvan we het merk niet kunnen achterhalen.

Van onze vrienden van de PilotCycles Distribution Group, kregen we een verende zadelpen van Kinekt om uit te proberen tijdens het ruigere werk door Oost Europa.

Op en aan de fiets:

 • Zadeltas (seatpack): Revelate Designs Terrapin System 14 liter
 • Stuurtas (handlebar bag): Blackburn Design Outpost elite + drybag
 • Frametas (frame bag): Blackburn Design Outpost elite maat S
 • Snackpack (voor bidon): Agu Venture
 • Voorvorktassen (fork bags): Blackburn Design Outpost cargo cage met 2 drybags Sea to Summit Big River drybag van 8 liter (niet op foto)

Voor langere reizen van meer dan een week, ruilen we de zadeltas in voor twee panniers aan een bagagedrager:

 • Panniers: Ortlieb gravel-pack 25 liter
 • Rear carrier: op maat gemaakt rek van/door TimTas

GEAR & GADGETS

 

Smartphones voor navigatie (and more of course) allebei een iPhone SE 2022

We weten niet anders: eenmaal (met meerdere apparaten) behorend tot de Apple-family, kom je er niet zo makkelijk uit. Twee voordelen voor ons: MapOut (zie hieronder) dat we gebruiken voor routebepaling en navigatie is alleen te gebruiken met iOS. En verder nemen we bij lange (>1 maand) reizen onze MacBook mee en die is natuurlijk lekker compatibel met de iPhone.

 

Mounting systeem voor smartphones Quadlock

Dit simpele design is sinds 2018 een beproefd en gebruiksvriendelijk mounting-system voor onze smartphones.

 

Navigatie Komoot, Google Maps en MapOut (iPhone)

Het geheim van een goede navigatie ligt 'm in het gecombineerde gebruik van de genoemde Apps, plus gezond verstand en een beetje mazzel. Bij alle route apps, ook Maps.me en Mapy.cz hebben we meegemaakt dat een weg doodliep of niet bestaat, of dat ze je 'met een kluitje het riet insturen' en dat zijn echt ongelooflijk irritante momenten. Apps vermijden vaak hoofdwegen en stelt een irritant en lachwekkend route voor (voorbeeld: je dagbestemming is nog 20 kilometer fietsen over een rustige geasfalteerde hoofdweg; Voorgesteld wordt voor dat je een gravelweg van 180 kilometer om neemt, met 1500 extra hoogtemeters, alleen maar om die hoofdweg te omzeilen. De kaarten van Maps.me zijn gratis te downloaden en off-line gebruik is geen enkel probleem. Maps.me geeft ook veel informatie over voor fietsers belangrijke voorzieningen als buurtwinkels en campings. Toch gebruiken we Maps.me nog maar nauwelijks. Het meest maken we gebruiken van Komoot. Komoot is fijn omdat het laat zien hoeveel hoogtemeters in een etappe zitten en betrouwbare informatie geeft over bijvoorbeeld het wegoppervlak. De kaarten van Komoot zijn niet gratis en offline (zonder van te voren te downloaden) werkt het voor geen meter. Met vooral Komoot zijn we regelmatig moeiteloos door drukke wereldsteden gefietst die niet echt als 'fietsvriendelijk' bekend staan zoals Kathmandu, Rangoon, Bangkok, Jakarta, Sydney, Buenos Aires. Op Google Maps vinden we de info over de voorzieningen onderweg. Dat werkt dan alleen met internet. Je kunt gebieden vooraf downloaden maar navigeren of zoeken werkt dan niet. Sinds 2022 gebruiken we naast Komoot ook MapOut: dit is niet echt geschikt als navigatie-app maar een super handige routeplanner. Na een eenmalige aanschaf zijn kaarten te downloaden. Routes zijn te importeren en exporteren, te combineren op een ondergrond met alle mogelijke type fietsroutes. Wij zijn best enthousiast! MapOut is echter alleen beschikbaar voor iOS (Apple).

 

Water filter Katadyn Pocket of Care Plus waterfilter

De Katadyn is een en al Zwitserse degelijkheid. Zeer betrouwbaar qua functioneren en qua kwaliteit van het gefilterde water. We hebben hiermee bijvoorbeeld zeer smerig water uit een vee-trog gefilterd: prima drinkbaar zonder rare smaakjes en nooit ziek geweest van het gefilterde water. De filter is wel zwaar en het is ook nogal bewerkelijk om water te filteren; in principe moet je dat met z'n tweeën doen.

De waterfilter van Care Plus is zeker in vergelijking met de Katadyn compact, licht en makkelijk. Je vult een zak met te filteren water, schroeft een kleine filter op die zak een drukt het water door de filter. Dat kan je in je eentje doen. We zouden echter deze filter niet gebruiken bij echt smerig water...

 

Water bag MSR Dromlite jerrycan 4 liter

Lichtgewicht, sterk en voor ons erg praktisch, omdat ze volledig gevuld nog steeds in onze framebags passen. Het gewicht van het water is daarmee centraal op je fiets gesitueerd. Het ligt aan de reisomstandigheden of we één of twee meenemen.

 

Power banks (2 stuks) Isium 5.000mAh en Blue Built 20.000mAh

De Isium hebben we ergens in Frankrijk gekocht nadat onze oude powerbank van XStorm gepikt was uit het toiletgebouw van de camping. Het is een (in vergelijking met XStorm) zeer compacte powerbank waar we best tevreden over zijn. De Blue Built hebben we in 2022 aangeschaft voor het geval als we meerdere dagen zonder elektriciteit zitten. Groot voordeel van deze powerbank is dat deze een usb-C in en out poort heeft, waarmee je een stuk sneller laadt en oplaadt. Gebruikservaring met het opladen van een iPhone SE 2022: Isium 1,5 keer en Blue Built 4 keer. Bij beide is de indicatie van hoever de powerbank is opgeladen nogal belabberd. 

 

Solar panel Anker PowerPort 21W

In Australië hebben we voor het eerst een mini zonnepaneel gekocht en veelvuldig gebruikt. Deze heeft het in 2022 begeven. In 2023 hebben wij na wat tips een zonnepaneel van Anker gekocht. Zodra we hiermee ervaring opdoen, zullen we dat hier melden.

 

Tracker SPOT Gen3

Dankzij dit apparaatje kan het thuisfront (i.c. de beide mama's) ons 'real time' volgen en zien ze waar wij fietsen, kamperen of logeren. De SOS-functie hebben we gelukkig nog niet uit hoeven te proberen. Met name in verband met de SOS-functie, zijn er kosten (abonnement) verbonden aan het gebruik van de SPOT. We gebruiken het apparaatje in combinatie met 'SpotWhalla' om de afgelegde route ook blijvend in kaart te brengen. Helaas mag SpotWhalla sinds 2020 of zo geen gebruik meer maken van GoogleMaps en dat vonden wij voor het thuisfront juist een groot voordeel. Zo kon bijvoorbeeld de mama van Roelie zich een week voor haar verjaardag afvragen waarom wij een paar uur voor een bloemist in Darwin Australië hebben gestaan..., zouden ze een bloemetje gaan opsturen? Nadeel van de SPOT is dat het best veel batterijen verbruikt en zelf niet oplaadbaar is. We hebben het apparaatje afgesteld dat het één keer per 10 minuten een signaal verstuurt naar de satelliet, maar dat betekent om de twee weken vier nieuwe AAA-batterijen. 

KAMPEER UITRUSTING

Hier volgt een (niet volledige) opsomming van met name onze kampeeruitrusting die wij in de regel meenemen.

 

Tent MSR elixer 3 pp

Deze MSR is sinds 2021 onze tent en we zijn er blij mee, zeker in vergelijking met zijn voorloper, de Exped Gemini. Tegenover veel pluspunten staan twee minpunten: de tent is zwaarder dan de ultralichte nylon ribstop tenten: hij weegt iets van 3 kg, oftewel zeker 1 kg zwaarder dan de UL varianten. Tweede minpunt: het grondzeil beperkt zich tot het oppervlak van de binnentent. De twee vestibules waar je van alles neerzet, hebben dus geen grondzeil. Tip: ook al ben je met z'n tweeën, kies altijd voor een 3-persoonstent!

 

Sleeping mat  Exped Synmat UL Lite Medium

De mat van Exped  is comfortabel, goede isolatie, makkelijk oppompen/leeglaten/opvouwen en een goede pakmaat en gewicht. Oppompen doen we supersnel en simpel met de pump sack Exped Schnozzel UL Medium. Zeer tevreden mee!

 

Sleeping bag  Cumulus Light Line

Begin 2017 gekocht en nog steeds zeer tevreden mee! Goed genoeg tot zeker 4 graden Celcius en, in combinatie met de hieronder genoemde lakenzak, voor temperaturen tot het vriespunt

 

Cloth bag Sea to Summit Traveller silk+cotton mummy

Top-spul, erg fijn, duur en ook wel snel kapot. Al herhaaldelijk kleine reparaties uitgevoerd en als dat niet meer gaat, dan kopen we toch maar weer dezelfde nieuw.

 

Travel pillow Sea to Summit Aeros Premium

Makkelijk te wassen, lekker klein, licht, past makkelijk in zijn zakje, het ventiel is praktisch en het slaapt heerlijk.  

 

Stove  SOTO StormBreaker

Wat een geniale multi-fuel brander van de Japanners! Redelijk ongevoelig voor wind, erg veel power en gewoon heel erg slim bedacht. Absoluut aan te bevelen. 

 

Cookware SOTO + GSI bestek + Sea to Summit X-bowls

We hadden altijd een pannenset van GSI Outdoors. Na vier jaar hebben we de gedeukte pannen ergens in ZO-Azië vervangen door precies dezelfde set. Toch vonden we het best vel verontrustend dat de anti-aanbaklaag loslaat en we hebben geen zin om nog meer PFAS binnen te krijgen. In 2022 hebben we de GSI-set vervangen door een lichtere en (nog) meer compacte set van het Japanse merk SOTO. Deze past in de framebag van Harry, waarin alle kookspullen zitten. Tot op heden zeer tevreden mee. Het titanium bestek is al onverwoestbaar sinds de aanschaf begin 2017. Wat borden betreft hebben we in 2023 gekozen voor de opvouwbare siliconen borgen van Sea to Summit. Nu passen ook de borden in Harry's framebag.

 

Swiss army knife Victorinox

Een zakmes is onmisbaar omdat er een scherp mes op zit, maar ook vanwege de blikopener en de kurkentrekker. Helaas al vaak ene verloren of bij de douane voor een vliegreis moeten inleveren. We hebben nu een grotere, zwaardere versie met o.a. ook een schaar en zaagblad.

 

Headlights Blackdiamond Cosmo 350 lumen

Eentje is nog steeds goed na ruim zes jaar gebruik. Deze wordt gevoed door batterijen. De andere is na vijf jaar vervangen door hetzelfde type, maar herlaadbaar met USB. Bij de oude Cosmo moet je oppassen bij het opbergen in een fietstas: ze gaan vrij makkelijk aan en het is dus vaker voorgekomen dat ze de hele dag aan waren tijdens het fietsen. De nieuwe Cosmo heeft een digitale vergrendeling waarmee je dit kunt voorkomen.

 

Chairs Helinox Zero

Onze set hadden we al in de Rocky Mountains gebruikt. We kunnen wel maar willen niet zonder, ze zijn comfortabel, sterk en ultralicht. Toch moet je er rekening mee houden dat ze na lange tijd intensief gebruik, kapot kunnen gaan. Maar binnen de garantietermijn van 3 jaar stuurt Helinox je een nieuwe stoel! Superservice dankzij Bever en Helinox.

>> wil je weten wat onze uitrusting was op eerdere tochten, waaronder de fietstocht rond de wereld (2018-2020), ga dan naar het archief.