Hartstichting

In actie voor de Hartstichting: onderzoek naar signaalstofjes

 

Dagelijks krijgen ongeveer 195 mensen in Nederland een hartinfarct en sterven er zo’n 15 mensen. Ook worden dagelijks ongeveer 40 mensen getroffen door een hartstilstand, meestal veroorzaakt door een hartinfarct. Een groot deel van de mensen heeft niet eerder hartklachten gehad.

In tegenstelling tot diverse vormen van kanker bestaat er geen opsporingsprogramma voor een dreigend hartinfarct, met bovenstaande vreselijke cijfers tot gevolg.

Een hartinfarct is het gevolg van slagaderverkalking, waarbij de bloedvaten langzaam vernauwen. Dit komt door ophopingen van onder meer vet en lichaamscellen in de wand van bloedvaten. Een hartinfarct ontstaat als een stukje slagaderverkalking (een ‘plaque’) plotseling scheurt. Het lichaam vormt dan een bloedpropje om de scheur te dichten. Dit propje blokkeert de aanvoer van bloed naar de hartspier. Na een hartinfarct is het hart blijvend beschadigd.

Wetenschappers zoeken naar signaalstofjes in het bloed om te ontdekken welk risico je loopt op een hartinfarct. Signaalstofjes kunnen al in een vroeg stadium verraden dat er iets mis dreigt te gaan in je bloedvaten.

Signaalstofjes helpen om je persoonlijke risico op een hartinfarct preciezer in te schatten. Nu doet een arts dit op basis van risicofactoren zoals een hoog cholesterol, hoge bloeddruk, roken of overgewicht. Maar hoe groot is de kans dat de slagaderverkalking scheurt? En wanneer gebeurt dat en bij wie? Die antwoorden zijn nu niet goed genoeg te geven. Signaalstofjes in het bloed moeten hier meer over vertellen. Daarvoor is meer onderzoek noodzakelijk.

 

Tijdens het revalidatieprogramma na Harry's hartoperatie hebben meerdere mensen ontmoet die altijd gezond geleefd hebben: nooit gerookt, nooit alcohol gedronken, altijd veel gesport, geen genetische afwijkingen hebben zoals een erfelijk hoog cholesterol , geen stressvolle baan maar die (toch) totaal onverwacht een hartinfarct hebben opgelopen. In tegenstelling tot Harry zijn zij hun vertrouwen in hun eigen hart verloren. Een opsporingsprogramma had voor deze mensen kunnen voorspellen dat zij ondanks hun prima levensstijl risico lopen op een hartinfarct en hadden er preventieve maatregelen getroffen kunnen worden...

 

We hadden ons tot doel gesteld om € 2.000 op te halen voor dit goede doel. Helaas haalde Corona ons halverwege op de wereldfietstocht in en is ook het opgehaalde bedrag  ergens halverwege blijven steken. Desondanks zijn wij zeer tevreden en met dankbaarheid vervuld, dat wij € 900 hebben kunnen bijdragen aan het onderzoek naar signaalstofjes. Wij hopen hiermee een steentje te hebben bijgedraaid aan het persoonlijke opsporingsprogramma voor dreigende hartinfarcten en ander hartfalen.

 

Donateurs en sponsors: HARTelijk bedankt!!!