Hartstichting

In actie voor de Hartstichting: onderzoek naar signaalstofjes

Dagelijks krijgen ongeveer 195 mensen in Nederland een hartinfarct en sterven er zo’n 15 mensen. Ook worden dagelijks ongeveer 40 mensen getroffen door een hartstilstand, meestal veroorzaakt door een hartinfarct. Een groot deel van de mensen heeft niet eerder hartklachten gehad.

In tegenstelling tot diverse vormen van kanker bestaat er geen opsporingsprogramma voor een dreigend hartinfarct, met bovenstaande vreselijke cijfers tot gevolg.

Een hartinfarct is het gevolg van slagaderverkalking, waarbij de bloedvaten langzaam vernauwen. Dit komt door ophopingen van onder meer vet en lichaamscellen in de wand van bloedvaten. Een hartinfarct ontstaat als een stukje slagaderverkalking (een ‘plaque’) plotseling scheurt. Het lichaam vormt dan een bloedpropje om de scheur te dichten. Dit propje blokkeert de aanvoer van bloed naar de hartspier. Na een hartinfarct is het hart blijvend beschadigd.

Wetenschappers zoeken naar signaalstofjes in het bloed om te ontdekken welk risico je loopt op een hartinfarct. Signaalstofjes kunnen al in een vroeg stadium verraden dat er iets mis dreigt te gaan in je bloedvaten.

Signaalstofjes helpen om je persoonlijke risico op een hartinfarct preciezer in te schatten. Nu doet een arts dit op basis van risicofactoren zoals een hoog cholesterol, hoge bloeddruk, roken of overgewicht. Maar hoe groot is de kans dat de slagaderverkalking scheurt? En wanneer gebeurt dat en bij wie? Die antwoorden zijn nu niet goed genoeg te geven. Signaalstofjes in het bloed moeten hier meer over vertellen. Daarvoor is meer onderzoek noodzakelijk!

 

  • Uw donatie aan Heart To Beat komt 100% ten goede aan de Hartstichting.

  • Van ontvangen sponsorbedragen doneren wij standaard 10% aan de Hartstichting.

  • Wij hopen tijdens onze reis om de wereld € 5.000 in te zamelen voor de Hartstichting en het onderzoek naar signaalstofjes.

  • Doneren is super gemakkelijk! Gebruik bovenstaande rode knop ("in actie voor de Hartstichting") om naar onze actiepagina voor de Hartstichting te gaan.

Tot nu toe hebben wij € 810 ingezameld!

Sponsors en donateurs: HARTelijk bedankt!!!